6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 6:04
- Reklama -
DomůLifestyleJak přečkat hospodářskou recesi? Sestavte si rodinný rozpočet, radí odborník

Jak přečkat hospodářskou recesi? Sestavte si rodinný rozpočet, radí odborník

Kvůli rostoucím cenám přibývá lidí, kteří chtějí a potřebují se svými financemi lépe hospodařit. Základem je sestavení reálného rodinného rozpočtu, nalezení rezerv a příležitostí.

Obdobně jako podnikatelé i občané čelí aktuálně rozvíjejícímu se hospodářskému poklesu, který je i v tomto roce navíc doprovázen dvouciferným zvyšováním cen. „Je třeba si především uvědomit, že každý hospodářský cyklus má růsty i poklesy, které jednou skončí. Máme tedy nějaký časový horizont, který se vždy obtížně předpovídá, ale pokud bychom vycházeli z dosavadního průměru trvání hospodářské recese dvou let, máme již půl roku za sebou. Klíč je přečkat toto období bez zadlužování, nepanikařit a redukovat zbytné výdaje na minimum s ohledem na možnosti osobního nebo rodinného rozpočtu,“ řekl Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Na co se zaměřit?

Současná recese se vyznačuje razantním poklesem reálných mezd, vysokými úrokovými sazbami, extrémním nárůstem cen energií a potravin. „Prvotně je nutné se zaměřit na snížení výdajů na udržování nezbytných věcí – například rekalkulace pojištění auta, domu, životní pojistky a podobně. U neperspektivního nemovitého i movitého majetku zvážit jeho prodej. Přehodnocení pravidelných výdajů na bankovním účtu za vše, co vysloveně nepotřebujeme. Sestavení rodinného rozpočtu by mělo být prvním krokem, jelikož nabízí přehledný a efektivní nástroj, jak rozdělit výdaje na zbytné a nezbytné,“ poradil Roman Pilíšek.

Finanční plánování

Největší položku v rodinném rozpočtu tvoří náklady na bydlení, zvláště pak s ním spojené energie. Další velkou položkou jsou potraviny a výdaje související s výchovou a aktivitami dětí. Mezi další výdaje patří například doprava, dovolená nebo vzdělávání. „Rodinný rozpočet slouží k rekapitulaci příjmů a výdajů domácnosti, zároveň je pomůckou, díky které lze plánovat výdaje budoucí – ať už se jedná o ty jednorázové, jako je například dovolená nebo nákup nového spotřebiče do domácnosti, nebo ty pravidelné, které v budoucnu člověk očekává. Rodinný rozpočet není jen pro lidi, kteří se svými příjmy obtížně vycházejí, hodí se skutečně pro každou domácnost. K finančnímu plánování by měla zodpovědně přistupovat každá rodina, rodinný rozpočet může být zároveň nástrojem, jak děti naučit finanční gramotnosti a zodpovědnosti,“ řekl Roman Pilíšek.

Podle ekonoma je důležité sebevzdělávání. „Zásadní činností v období hospodářské recese je investovat do sebe. Zaměřit se na vzdělání ať formálního, nebo neformálního charakteru. Dále hledat rezervy u úrokových sazeb u hypoték a půjček – zmírnit je refinancováním, hledáním výhodnějších nabídek. V prostředí příjmů pak nejlépe prostřednictvím odborů tlačit na zaměstnavatele, aby navýšil mzdy blízko inflaci. Pokud zaměstnavatel na podmínky není ochoten přistoupit, začít hledat jiné zaměstnání. Zaměstnavatelé jsou především podnikatelé, kteří si počínají nanejvýš agresivně v prostředí inflace a rostoucí ceny vstupů odráží i ve výstupech, proto není důvod, proč by neměli navýšit mzdy,“ uzavřel Roman Pilíšek.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů