6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 6:04
- Reklama -
DomůZdravíJaké jsou rozdíly mezi mužskou a ženskou pokožkou, kdo "stárne" rychleji?

Jaké jsou rozdíly mezi mužskou a ženskou pokožkou, kdo „stárne“ rychleji?

Mnoho lidí si myslí, že muži neřeší problémy se svojí pokožkou a o pleť se tolik na rozdíl od žen nestarají. Není to ale pravda, mnoho mužů, stejně tak jako i ženy, řeší akné, alergické reakce, pigmentové skvrny či stárnutí pleti. Je ale pravda, že mužská a ženská pokožka je rozdílná a v některých směrech občas potřebuje jiný přístup.

Ženy mají obecně pokožku sušší a díky tomu je trápí i větší náchylnost k vráskám. „Je tedy u nich důležitá pravidelná hydratace a používání kvalitní kosmetiky. Muži zase díky testosteronu mají více mazu v pletí. I to je jedním z důvodu méně viditelných vrásek. Jenomže mastná pokožka je příčinou akné či viditelných pórů.  Proto jsou chlapci v dospívání více náchylnější k tvorbě akné. Ženská pleť je pak obecně jemnější a citlivější a může být více náchylná k dehydrataci. Tyto rozdíly jsou však individuální a mohou se lišit v závislosti na řadě faktorů, jako je genetika, věk a životní styl. Je důležité si uvědomit, že každý má jedinečnou pleť a měl by se o ni starat s ohledem na své individuální potřeby,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Muži mají méně vrásek, ale zase jsou výraznější

Mužská pokožka je silnější než ženská. „Dle odborníků je až o 20 % tlustší.  To je jedním z důvodů, proč mají ženy někdy více jemnějších vrásek než muži. Vizuální rozdíl stárnutí pokožky mezi mužem a ženou je i proto, že mužům ubývá kolagen a elastin méně a zároveň po celý život konstantně. Zatímco u žen je jeho úbytek spojen s hormonálními změnami.“ Děje se tak především v období menopauzy, kdy ženám kolagen výrazně ubývá. A to má i dopad na výskyt vrásek a povolení pleti.  

„Ani muži ale vráskám neuniknou. Oproti ženám je mají sice někdy v pozdějším, ale zato mohou být výraznější a hlubší, kvůli větší ztrátě tuku v podkoží. Muži mají ve zralejších letech ve tvářích větší úbytek svalové hmoty, a tím pak dochází k výraznějšímu poklesu kontur obličeje,“ říká dermatolog lékař.

Je rozdíl mezi pánskou či dámskou kosmetikou?

Současný trh nabízí mnoho produktů v řadách skin care, které jsou určeny speciálně pro pánské potřeby. „Muži a ženy ale mohou používat libovolnou kosmetiku, která odpovídá jejich individuálním potřebám a typu pleti. Pánská kosmetika (např. krémy) však mohou být někdy navržené pro specifické potřeby mužské pleti, jako je vyšší produkce mazu a tloušťka, ale zároveň pokud pánové používají dámský krém či antiperspirant, tak to pokožce určitě nevadí a naopak. Vždy je dobré věnovat pozornost především složení produktu a určení na jaký typ pokožky je.“

Každý má jiné „problémové“ partie

Při péči o pleť mají muži a ženy každý jiné problémové partie. „Ženy řeší více vrásky kolem očí či v oblastech čela. Muži mají více problémů například s otoky očí, výraznějšími kruhy pod nimi či výraznějšími jizvičkami po akné. Muže trápí navíc zarůstající chlupy či růst chlupů mezi obočím, což lze vyřešit epilačním laserem,“ má jasno odborník.

Muži jsou více náchylnější ke kožním nádorům

Jelikož u mužů nedochází ke „skokovému“ stárnutí jako u žen okolo přechodu, ale k postupnému stárnutí, jsou na místě jednoduchá doporučení. „I když se pánové, jak je obecně známo, neradi mažou krémy, je důležitá pravidelná ochrana před UV zářením v podobě SPF krémů alespoň 1x ráno a čištění pleti šetrným čistícím gelem i dvakrát denně.  Protože je ale u mužů větší výskyt kožních nádorů, jsou nezbytné pravidelné kontroly 1x za rok na dermatologickém pracovišti.  A nakonec, když se začnou objevovat nechtěné vrásky a další známky stárnutí pleti, je fajn se nestydět a zajít na esteticko-dermatologické pracoviště a poradit se o procedurách, kterými lze stárnutí velmi dobře zpomalit. U mužů vypadá dobře, když se zmírní vrásky a povadlá pleť, ale zachovává se maskulinní charakter obličeje – to primárně zvládne frakční laser, pro některé oblasti eventuálně doplněný výplní s kyselinou hyaluronovou a botulotoxinem,“ dodává MUDr. Jan Kučera.

Zdroje: redakce, MUDr. Jan Kučera

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů