9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 3:04
- Reklama -
DomůZdravíŽlučníkový záchvat je o Vánocích častý, říká lékařka. Vyjmenovala další "sváteční" nebezpečí

Žlučníkový záchvat je o Vánocích častý, říká lékařka. Vyjmenovala další „sváteční“ nebezpečí

K vánoční pohodě neodmyslitelně patří rozsvícený stromeček, tradiční štědrovečerní večeře, talíře plné cukroví nebo přípitky s blízkými. Všechno, co navozuje jedinečnou sváteční atmosféru, ale zároveň může představovat hrozbu pro naše zdraví. Jak můžeme komplikacím předejít, a pokud nastanou, jak je řešit? O tom jsme si povídali s MUDr. Ludmilou Mazylkinovou, hlavní lékařkou sítě zdravotnických zařízení MOJE AMBULANCE.

Žlučníková kolika

Smažené ryby, majonézové saláty a chlebíčky, cukroví nebo tropické ovoce, které jsou součástí našeho vánočního hodování, si přes rok obvykle dopřáváme jen v omezené míře. O Vánocích se také častěji přejídáme. Když k tomu přičteme zvýšenou konzumaci alkoholu, není divu, že naše zažívání může začít protestovat. Zátěž, které je vystaveno, se projeví pocitem těžkosti, zvýšeným nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou a může se dostavit i žlučníkový záchvat.

„Žlučníkový záchvat patří v období Vánoc k vůbec nejčastějším zdravotním komplikacím,“ přitakává MUDr. Ludmila Mazylkinová. „Začíná jako stálá, postupně zesilující bolest tlakového charakteru lokalizovaná do oblasti žaludku, která se po několika hodinách propaguje do pravého podžebří a pásovitě pod pravou lopatku. Typicky se objevuje tři až pět hodin po jídle, často v nočních hodinách. Současně se objevuje žaludeční nevolnost, až zvracení, které ovšem nepřinese pacientovi žádnou úlevu. Nejprve pacient zvrací požitou stravu a poté už jen hořké šťávy. Po odeznělé kolice může ještě několik dní přetrvávat nevolnost a nechutenství,“ popisuje příznaky MUDr. Mazylkinová.

V případě žlučníkového záchvatu bychom se měli uložit do pozice, která nám přinese úlevu. „Je nezbytné vyvarovat se jídla i pití, můžeme ale užít běžně prodejné léky proti bolesti. Po zklidnění koliky je třeba držet šetřící dietu: první den po záchvatu konzumujeme pouze neslazený černý čaj a suchary, několik dalších dnů se vyhneme mastným pokrmům. Vhodnými potravinami jsou suché těstoviny či rýže, bramborová kaše bez másla a libové vařené maso. Pokud bolest trvá více než 12 hodin, zhoršuje se nebo se vyskytne horečka a zažloutnutí bělma, je nutno se ihned nechat vyšetřit na chirurgické ambulanci,“ upozorňuje lékařka.

Následky přemíry alkoholu

Negativně se na našem zdraví podepisuje i nadměrné popíjení alkoholu. „Příjem alkoholu bychom měli kompenzovat dostatečným příjmem jídla a pitím nealkoholických nápojů, doporučuje se také nemíchat různé druhy drinků. Alkohol je rovněž známý svým močopudným účinkem, který může vést ke ztrátám tekutin a následné dehydrataci.“

Účinky alkoholu na lidský organismus jsou mnohočetné. „V malých dávkách alkohol navozuje pocit duševní euforie, ve vyšších dávkách ale působí útlum. Alkohol ovlivňuje také srdce a oběhovou soustavu a požití vyšších dávek může u některých jedinců vyvolat srdeční arytmie.“

Alkohol také zvyšuje prokrvení pokožky, a dochází tak ke zvýšeným ztrátám tepla, což může být nebezpečné zejména při pobytu venku. „Působením alkoholu na nervovou soustavu může dojít i k odbrždění abnormálních vzorců chování, včetně zvýšení agresivity,“ vyjmenovává neblahé účinky alkoholických nápojů MUDr. Mazylkinová. Dochází také ke zhoršení koordinace pohybů, závratím a zvyšuje se riziko pádu a úrazu.

„Při popíjení alkoholu bychom měli vždy přihlížet k našemu celkovému zdravotnímu stavu i medikaci. Její účinek se totiž v kombinaci s alkoholem může zvýšit, nebo naopak snížit,“ připomíná MUDr. Mazylkinová.

Vánoční přibírání

Sváteční mlsání a lenošení u pohádek se u řady z nás projeví i nežádoucím nárůstem hmotnosti. Pokud patříte k těm, kteří v lednu propadají panice a hledají rychlou a účinnou dietu, vězte, že nejlepší dieta je ta, kterou vůbec nemusíte držet.

„Odolat dobrotám na svátečním stole je samozřejmě obtížné. S pomocí malých změn v receptech a přípravě pokrmů ale můžeme snížit jejich kalorickou hodnotu. Při přípravě bramborového salátu například můžeme část majonézy nahradit nízkotučným jogurtem, při pečení cukroví lehce snížíme množství přidaného cukru, před smažením dáme přednost pečení v troubě,“ doporučuje odbornice.

Zapomínat bychom neměli ani na pohyb. „Alespoň půl hodiny svižné procházky denně povzbudí oběhový systém i trávení. A pokud na ni navíc vyrazíme ještě za světla, uděláme něco prospěšného nejen pro naše tělo, ale i pro psychickou kondici. Přirozené denní světlo je totiž skvělou prevencí proti zimním splínům,“ připomíná MUDr. Mazylkinová.

Uvízlá rybí kost

Máloco umí zhatit štědrovečerní atmosféru tak jako spolknutí rybí kůstky. Dobrá zpráva je, že ačkoli tuto komplikaci provází zvýšené slinění a bolest při každém polknutí, je situace většinou méně dramatická, než se může jevit navenek. „V drtivé většině případů drobná rybí kost pouze ulpěla na sliznici polykacích cest, aniž by ji jakkoli narušila,“ vysvětluje MUDr. Mazylkinová.

Problém většinou pomůže vyřešit pár doušků tekutin nebo hutnějšího jídla. Nikdy bychom se ale neměli pokoušet rybí kost vytahovat pomocí pinzety nebo jiných nástrojů. „V takovém případě hrozí vážné poranění,“ varuje lékařka.

Pocity tlaku, dráždění a dušení mohou přetrvávat ještě 30–60 minut poté, co se uvízlá kost ze sliznice uvolní. „Pokud se ani poté necítíme lépe, je čas na návštěvu ambulance ORL. Specialista v takovém případě provede endoskopické vyšetření, kterým nejen zhodnotí, zda kost neulpěla hlouběji v polykacích cestách či nedošlo k jejich poranění, ale kůstku také odstraní.“

Neobvyklé alergické reakce

Vyšší výskyt alergií si obvykle spojujeme s pylovou sezonou. Alergici a astmatici by se ovšem měli mít na pozoru i o Vánocích. A příčinou obtíží mohou přitom být nejen méně obvyklé potraviny, které jsou součástí svátečního menu.

„Kůra i jehličí obsahují řadu plísní a pylových semen různých rostlin, které se na nich během jejich růstu usadily. Při manipulaci se stromkem se pylové částice a plísně dostávají do vzduchu. Vytopené byty navíc představují pro plísně ideální podmínky k množení,“ vysvětluje MUDr. Mazylkinová.

Bez rizik ale nejsou ani stromky umělé. „Pokud nejsou přes rok správně uložené, i ony mohou být zdrojem patogenů, jako jsou plísně nebo roztoči. Abychom rizika alergické reakce minimalizovali, je vhodné oba typy stromků osprchovat a nechat řádně vyschnout. Co se týká živých stromků, měli bychom dávat přednost čerstvě řezaným před skladovanými a vyhnout se borovicím, které samy o sobě působí jako silný alergen. Dráždivé účinky mají také aromatické svíčky nebo prskavky. Měli bychom proto myslet na pravidelné intenzivní větrání, a to i tehdy, pokud netrpíme alergiemi nebo astmatem,“ dodává hlavní praktická lékařka MOJE AMBULANCE.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů