4.4 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZdravíPočet diabetiků v ČR stoupá. O rizikových faktorech hovoří MUDr. Slavíková

Počet diabetiků v ČR stoupá. O rizikových faktorech hovoří MUDr. Slavíková

Statistické údaje jsou neúprosné – počet diabetiků v naší populaci stále stoupá a tento trend byl zachycen u všech typů cukrovky. Pokud by množství diabetiků přibývalo podobným tempem jako nyní (tj. zhruba 10 tisíc za rok), bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan ČR bez ohledu na věk.

Diabetes zatím není vyléčitelný, ale vhodnou životosprávou a spoluprací s lékaři lze hladinu krevní glukózy udržet v normálních mezích a předejít tak mnoha zdravotním komplikacím. „Špatná životospráva a nezdravé návyky jsou v mnoha případech spouštěčem diabetu a výrazně přispívají ke vzniku onemocnění. Mezi nejčastější rizikové faktory diabetu totiž patří nedostatek pohybu a spánku či nezdravá strava, špatný vliv má také častý stres nebo třeba kouření. Počet případů cukrovky v naší populaci stoupá, hovoříme o všech typech cukrovky. V roce 2035 může být nemocí postižen každý desátý občan ČR bez ohledu na věk,“ říká MUDr. Kristina Slavíková.

Četnější výskyt dalších chorob

Podle odhadů provedených na základě statistických údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR není daleko doba, kdy tímto onemocněním bude u nás postižen každý desátý občan bez ohledu na věk, ve vyšších věkových kategoriích bude potom četnost diabetu ještě mnohem větší.

U diabetu se rozlišují dva základní typy. Cukrovka 1. typu tvoří méně než 10 % z celkového počtu onemocnění a nejčastěji bývá zjištěna v dětském až pubertálním věku. Nejrozšířenější formou této choroby je však tzv. cukrovka 2. typu, která výrazně souvisí s životosprávou. „Objevuje se nejčastěji mezi 45. a 50. rokem věku, výjimkou však nejsou ani diabetici mladší 19 let. Zvýšenou hladinu cukru v krvi často doprovázejí nemoci srdce a cév, jejichž vinou lidé s cukrovkou umírají průměrně o osm let dříve než zdraví jedinci. Podstatné je chodit pravidelně na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, který dokáže problém včas odhalit. Jestliže se u pacienta projeví diabetes mellitus, je nezbytné zodpovědně spolupracovat s ošetřujícím lékařem a dodržovat jeho pokyny a rady tak, aby bylo dosaženo dobré kompenzace diabetu. Tímto způsobem se dá spolehlivě předejít vzniku a vývoji diabetických komplikací,“ doplňuje doktorka Slavíková.

Při nedodržování lékařem stanovených pravidel hrozí zrychlení procesu aterosklerózy a vznik závažných chorob srdce a cév. „V důsledku snížení obranyschopnosti pak dochází ke zvýšenému výskytu infekčních chorob, poškození nervů v celém těle, ledvin, oční sítnice či k amputaci dolních končetin,“ doplnila revizní lékařka VoZP.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů