DomůLifestyleBraňte své mazlíčky před podzimními virózami. Jak na to, radí veterinářka

Braňte své mazlíčky před podzimními virózami. Jak na to, radí veterinářka

K podzimu neodmyslitelně patří náhlé a prudké změny počasí. Ty se mohou negativně podepsat jak na vás, tak i na vašem čtyřnohém kamarádovi. Rychle klesající teploty, zkracující se dny a sychravé počasí s sebou přináší řadu nepříjemných respirační chorob. Je proto důležité si všímat příznaků a předcházet tak možným komplikacím. Jak tato onemocnění rozpoznat a případně léčit, nám poradí veterinářka Kateřina Franková.

Podzim je období chřipek a nachlazení. Nevyhýbají se ani našim mazlíčkům. Nemusíte se však bát, že se se svým miláčkem navzájem nakazíte. Tato onemocnění totiž nejsou navzdory své podobnosti přenosná ze zvířete na člověka a naopak. „Podzimní virózy zpravidla postihují jedince se slabší imunitou, tedy starší či chronicky nemocné, nebo naopak velmi mladé, jejichž obranyschopnost ještě není dostatečně vyvinutá. Náchylnější mohou rovněž být i málo osrstěná plemena,“ říká veterinářka Kateřina Franková.

Nachlazení nebo chřipka? Poznáte je?

Nachlazení a chřipka bývají často zaměňovány. Není se čemu divit, v obou případech se jedná o onemocnění dýchacích cest s velmi podobnými projevy. Obecně je možné říct, že průběh nachlazení nebývá až tak dramatický. Vašeho chlupáče při něm může trápit kašel či výtoky z nosu nebo očí.  Pokud jej však budeme ignorovat, zaděláváme si na problémy. „Zanedbání péče o nachlazené zvíře může v některých případech vyústit až v nebezpečný zápal plic,“ varuje veterinářka.

Chřipka, neboli parainfluenza, již může být o poznání nepříjemnější. „Jedná se o infekční zánět hrtanu, průdušnice a průdušek. Stejně jako v případě nachlazení a influenzy, běžné lidské chřipky, se přenáší kapénkovou nákazou při kontaktu zdravého s nemocným jedincem. Může se však šířit i nepřímo, kontaminovaným oblečením či chovatelskými pomůckami. Infekční mohou být spojivkové a nosní sekrety, ale také trus a moč,“ vysvětluje Franková. Běžnými projevy chřipky jsou suchý kašel způsobující dávení, zvýšená teplota, nechutenství a malátnost. V menší míře pak také výtoky z nosu či očí a zvracení. Proti chřipce můžete svého mazlíčka nechat očkovat. „V případě očkování onemocnění většinou vůbec neprobíhá a pokud ano, jeho příznaky jsou velmi slabé.“

Možný rozvoj nachlazení či chřipky v zápal plic představuje pro zvíře, stejně jako pro člověka, vážné nebezpečí. V krajních případech může totiž zvíře ohrozit i na životě. Při přetrvávání problémů je proto bezpodmínečně nutné vyhledat veterináře, který nasadí vhodnou léčbu. „Typickými projevy zápalu plic jsou únava, dušnost a kašel, horečka a chřestivé zvuky při dýchání,“ vyjmenovává typické příznaky Franková. Terapie je v tomto případě symptomatická a spočívá zejména v tlumení klinických projevů nemoci, podávání protizánětlivých a podpůrných preparátů, vitaminů a ve většině případů
se nevyhnete ani antibiotikům.

Jak se s podzimními virózami vypořádat?

Naprostým základem je stejně jako u člověka klid. To však může být v některých případech problém, protože i nemocný pejsek potřebuje vyvenčit. „Vždy je nutná náležitá opatrnost,“ upozorňuje Franková. „Nastydlý pes by měl být vždy na vodítku a kontaktu s ostatními pejskaři byste se měli úplně vyvarovat. Na škodu pak není případně ani obleček, a to zejména u krátkosrstých plemen. Co se týká délky procházek, platí, že čím kratší, tím lepší. Unavený pes stejně daleko nedojde,“ doplňuje a radí, že je lepší v těchto případech sáhnout po postrojích než po obojku. „Obojky daleko více dráždí průdušnici, postroje udělají tedy lepší službu,“ vysvětluje Franková. Doma by měl mít mazlíček dostatek odpočinku a tepla. Nic nezkazíme ani doplněním vitamínu C, který má
u zvířete podobné benefity jako u člověka. A nebojte, váš mazlíček vám dá sám najevo, kdy už je připravený procházky prodloužit a pohrát si s páníčkem i ostatními pejsky.

Úplně nejlepším lékem je ovšem prevence. Zvíře bychom neměli zbytečně vystavovat dlouhodobému chladu a náhlým změnám teplot. Také bychom měli dbát na to, aby pes nepromokl. To je ovšem v sychravém podzimním počasí téměř nemožný úkol. Proto je nutné mokrého chlupáče po návratu domů důkladně vysušit a nečekat, až uschne sám. Zvíře by rovněž nemělo pobývat v průvanu a jeho pelíšek by měl být umístěn dále od oken. Nedoporučuje se ani podávání studené vody, která může být příčinou potíží.

Zásadní roli pak hraje kvalitní a vyvážená strava. „V podzimním a zimním období klesá ve srovnání s jarem a létem každodenní fyzická aktivita zvířete. Je proto třeba podle potřeby upravit kalorické hodnoty jídla, abychom svého čtyřnohého miláčka nepřekrmovali. Nadváha představuje další formu zátěže organismu a zhoršuje tak jeho obranyschopnost,“ upozorňuje Franková. Ničemu neuškodíte ani zařazením vhodně zvolených doplňků stravy do jídelníčku vašeho čtyřnohého společníka.

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů