6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 8:04
- Reklama -
DomůLifestyleJaké jsou časté mýty o celulitidě a lze ji opravdu odstranit? Pomůže...

Jaké jsou časté mýty o celulitidě a lze ji opravdu odstranit? Pomůže dieta či sport?

Celulitida je běžným kosmetickým problémem, který trápí až 80 % žen a 10 % mužů. Díky její četnosti je tak kolem ní i mnoho otázek: Co ji způsobuje? Pomáhají krémy? Zlepší stav masáže? Je dědičná? Zároveň se v mnoha časopisech či na sociálních sítí můžete dočíst nespočet „zaručených“ rad a pravd o tom, jak se celulitidy co nejefektněji zbavit. Existuje ale opravdu zaručený „lék“ na pomerančovou kůži? A jaké jsou největší mýty o celulitidě?

Celulitida – nesrovnalost (hrudky) na kůži, které jsou způsobeny podkožním tukem.  Pomerančová kůže v menším měřítku postihuje i může. Ženy totiž mají větší sklony k ukládání podkožního tuku v oblasti stehen či boků.

Pomáhá na celulitidu cvičení?

Mnoho lidí v touze navždy odstranit celulitidu navštěvuje posilovny nebo usilovně běhá. „Aktivní pohyb ale především zlepšuje naše zdraví, fyzickou kondici, tvaruje postavu, redukuje tuk nebo posiluje naše svaly. Bohužel ale nemůže navždy celulitidu „vymazat. Všimněte si, že pomerančová kůže či strie někdy trápí i vrcholové sportovce. Abychom vás ale nedemotivovali cvičit, tak sport a posilování může dopady celulitidy zmírnit či částečně zabránit jejímu vzniku,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Pomohou „zázračné“ krémy

Na trhu je mnoho krémů, které slibují natrvalo odstranit nechtěné dolíčky. „Zatím tu ale není žádný vědecky ověřený přípravek, který může navždy redukovat projevy celulitidy. Ano, některé přípravky mohou pokožku dobře hydratovat či vyživovat. Rozhodně ale nemohou řešit vizuální problémy, které jsou způsobené podkožním tukem. Pokud byste si již chtěli nějaký krém pořídit, tak volte produkty s retinoidy (retinol), ty podle studií mohou poskytnout dočasné vytvoření pevnější pokožky a tím „maskovat“ dolíčky. Také neexistují žádné léky nebo doplňky stravy, které pomohou při boji proti celulitidě,“ říká dermatolog.

Pomůže laser či masáže?

Další metodou při odstraňování či redukci nesrovnalostí na kůži může být i laser či lymfatické masáže, jejich výsledky mohou být ale krátkodobé. „Určitě však fungují lépe než krémy z drogérie, zároveň ale za ně můžete dávat vysoké finanční sumy s nejistým výsledkem. Tyto procedury jsou dobré u jedinců, kteří mají celulitidu v počáteční fázi.“

Moderní technologie na pomoc

Pokud na nějakou terapii zajdete, zkuste si předem zjistit, zda přístroj, který je používán, má FDA certifikát (schválení úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v USA). To by vám podle lékaře mělo zajistit jistotu, že přístroj má alespoň elementární účinnost, kterou propaguje.

Na co chodí Kim Kardashian?

„Ohledně přístrojů s FDA certifikátem, které jsou na našem trhu a mají tak potvrzenou svoji účinnost, je například radiofrekvence Body FX. Ta má prokázané účinky v bourání podkožních tukových buněk. A v kombinaci s vhodnou stravou a cvičením můžete velmi brzo vidět velké zlepšení nevzhledných ďolíčků.  Dalším velmi účinným přístrojem na léčbu celulitidy je též Morpheus 8. Jedná se o radiofrekvenční metodu, díky které se výrazně zvyšuje produkce kolagenu a elastinu v pokožce. A výsledkem je pak zlepšení textury kůže, a i omezení celulitidy,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera. Nutno dodat, že tento přístroj je velmi populární i mezi celebritami. Jeho největší propagátorkou je aktuálně Kim Kardashian.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů