9.1 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZajímavostiKaždý pátý člověk se stal obětí domácího násilí

Každý pátý člověk se stal obětí domácího násilí

Více než 20 % Čechů zažilo na vlastní kůži domácí násilí ať už ve formě fyzického, sexuálního, psychického či ekonomického. Z celkového počtu více než tisíc respondentů téměř každá třetí (30 %) žena uvedla, že má zkušenost s domácím násilím a totéž uvedl každý devátý muž (téměř 12 %). To vyplývá z dat nejnovějšího výzkumu iniciativy Pod svícnem a výzkumné agentury Ipsos.

„Výsledky výzkumu jsou pro nás alarmující. Téměř každý pátý člověk zažil na vlastní kůži domácí násilí. Dvě třetiny obětí vzešlo z partnerského vztahu a více než 17 % obětí vypovědělo, že zažilo týrání v dětství či dospívání,” říká poslankyně Barbora Urbanová a dodává: „už dlouho se mluví o vysoké latenci v souvislosti s oběťmi domácího násilí – tedy že nahlášených případů je jen zlomek. Naše čísla tyto teorie potvrzují.”

Podle průzkumu pouze sedm z deseti obětí domácího násilí se někomu se svými problémy svěřilo. Nejčastěji se obracejí na někoho z rodiny, a to celkově ve 47 % případů. Nejméně pak vyhledávají pomoc na linkách důvěry. Na policii se obrátil téměř každý pátý člověk, podobná data vidíme i u odborné (psychologické a psychiatrické) pomoci. Téměř třetina respondentů vypověděla, že si tuto zkušenost nechala pro sebe.

Velmi se také liší chování podle jednotlivých pohlaví. Zatímco ženy se nejvíce svěřovaly někomu blízkému z okruhu rodiny či přátel, muži obvykle tyto věci s nikým neprobírali.

„Od začátku vzniku projektu nás odborníci upozorňovali na fakt, že oběti nemají ke svému okolí příliš velkou důvěru. A jak čísla napovídají, odhady se nemýlí. Často, jak jsme se od obětí dozvěděli, také řeší trauma až ex post, tedy v době, kdy už se z patologického vztahu s partnerem či rodičem vymanily,” doplňuje k výzkumu spoluzakladatelka iniciativy Michaela Studená.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů