6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 7:04
- Reklama -
DomůOsobnostiKdo zabil Johna Lennona? Konspiračních teorií je stále hodně

Kdo zabil Johna Lennona? Konspiračních teorií je stále hodně

Fascinující historický celovečerní film vznikl na motivy knižního bestselleru proslulého investigativního žurnalisty a odhaluje, jak a proč zemřel John Lennon. Muzikant a aktivista John Lennon, vůdčí osobnost legendární rockové skupiny The Beatles, se stal nejznámější osobností své doby. Proslulý investigativní žurnalista Jack Jones se specializuje na kriminální případy. Napsal knižní bestseller o Lennonově vraždě z pohledu jejího pachatele Marka Davida Chapmana. A právě na jeho poznatcích a zjištěních staví také tento strhující dokumentární snímek. Kdo zabil Johna Lennona je podrobný a pronikavý pohled na paralelní životy Lennona a Chapmana. Nechybí ani nové audio rozhovory, díky nimž proniknete do mysli neblaze proslulého vraha.

John Winston Ono Lennon se narodil 9. října 1940 v Liverpoolu. Lennon byl anglický zpěvák, hudební skladatel a mírový aktivista, který se celosvětově proslavil jako zakladatel a kytarista hudební skupiny The Beatles. Skladatelská dvojice Lennon/McCartney zůstává nejúspěšnější v hudební historii. V roce 1969 s druhou manželkou Yoko Ono založil skupinu Plastic Ono Band. Poté, co se Beatles v roce 1970 rozpadli, pokračoval jako sólový umělec a jako spolupracovník Yoko Ono. Prosadil se také jako malíř, herec a spisovatel. Významným způsobem ovlivnil vývoj rockové hudby 20. století.

Dne 8. prosince 1980 se v New Yorku stal obětí atentátu, když se vracel z nahrávacího studia. Před vchodem do newyorského nájemního domu the Dakota, kde s Yoko Ono a synem Seanem bydlel, ho těžce postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, kterému se při odjezdu do studia několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy. Lennon s Yoko Ono vystoupili asi ve 22 hodin 50 minut z limuzíny, která je přivezla ze studia. Když prošli vstupní branou domu Dakota, zavolal Chapman zezadu: „Pane Lennone!“ Lennon se stihl sotva otočit, když na něj Chapman pětkrát vystřelil. Lennon ještě vyšel několik schodů a poté se zhroutil na zem.

Na místě byli velice záhy dva policisté, kteří se rozhodli vzhledem k vážnému stavu zraněného nečekat na sanitku a odvézt jej do nemocnice policejním autem. Z místa činu do Rooseveltovy nemocnice museli ujet asi jednu míli. Během tohoto převozu Lennon ztrácel vědomí. Podle vyjádření doktora Stephena Lynna, který té noci sloužil pohotovost v Rooseveltově nemocnici, byl Lennon mrtvý už v okamžiku, kdy ho do nemocnice přivezli, tj. krátce před 23. hodinou. Přesto učinil pokusy o jeho záchranu, ale všechny byly marné. Mnohočetné střelné rány samozřejmě způsobily vícečetná zranění, včetně roztříštěné levé lopatky a průstřelu plic, fatálním zraněním však bylo přetnutí krční tepny. To bylo příčinou ztráty asi 80 % krve, Lennon zemřel na hemoragický šok. Kolem 23:15 je tato zpráva oznámena Yoko Ono. Ta nemocnici opustila zhruba o půl hodiny později.

Krátce před půlnocí doktor Lynn popisoval událost na tiskové konferenci přímo v budově nemocnice. Přibližně v té době se zpráva dostala do vysílání rozhlasových i televizních stanic po celých Spojených státech a odtud prakticky do celého světa. Ve stejnou dobu byl již shromážděný dav lidí před domem Dakota, kde zpívali Lennonovy písně jak z období Beatles, tak jeho sólové kariéry. Po několik následujících dní většina rozhlasových i televizních stanic zrušila svoje programové schéma a věnovala se téměř výhradně této události. Hudební složku vysílání tvořily převážně nahrávky Beatles a Johna Lennona, některé televizní stanice pak zařadily do vysílání některý z filmů Beatles. Vražda Johna Lennona kromě jiného rozproudila debatu o držení zbraní v USA.

Po jeho smrti se vyrojila spousta teorií o fingované vraždě a Lennonovi, který žije někde v Tichomoří na zapadlém ostrově. Lennonova vdova, Yoko Ono, žije v Dakota House dodnes. Vrah Mark David Chapman (narozen 1955 ve Fort Worth v Texasu) zůstal po zločinu na místě a do příjezdu policie si četl knihu Kdo chytá v žitě, kterou uvedl jako zdroj své inspirace. Za tuto vraždu byl odsouzen na doživotí. Je uvězněn ve Státní věznici Attica poblíž Buffala ve státě New York. Podal už více než deset žádostí o propuštění, od roku 2000 je podává v pravidelných dvouletých intervalech, ale všechny byly zamítnuty.

Chcete vědět víc – mrkněte na Prima ZOOM:
15. 6. 22.15 – Kdo zabil Johna Lennona

Zdroj: televize Prima

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů