4.8 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 6:04
- Reklama -
DomůLifestyleJak ušetřit na dovolenou? Je to překvapivě jednoduché

Jak ušetřit na dovolenou? Je to překvapivě jednoduché

Ať už míříte do zahraničí k moři, nebo budete chodit v Česku po horách, peníze navíc se hodí vždycky. Máme pro vás pár tipů, kde seškrtat rozpočet a díky tomu si užít zasloužené volno bez stresování z financí.

Dovolená je sice místem odpočinku a zábavy, ale vyžaduje také daleko větší výdaje než na jaké jsme během roku zvyklí. „Roli zde hraje ekonomická situace obecně, například rostoucí ceny energií se negativně promítají do nákladů na ubytování, které tvoří největší část (45 %) výdajů za letní dovolenou. Podobné je to se stravováním či s dopravou. I proto nadále táhne domácí cestovní ruch, znamená totiž mimo jiné menší náklady právě na dopravu,“ říká Jan Hegert, ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Peníze je třeba si pohlídat – obzvlášť když směřujeme do zemí, kde se ceny všeobecně pohybují výš než u nás v tuzemsku. Letní měsíce jsou před námi, a proto je nejvyšší čas zkusit našetřit nějakou tu korunu navíc.

Omezte jízdu autem

Vozíte se rádi v pohodlí svého auta? Možná je na čase to, se stoupajícími cenami benzínu a nafty, přehodnotit. Cena za litr stoupla od minulého roku v průměru zhruba o deset až patnáct korun. Pokud máte tedy tu možnost, oželte aspoň na pár týdnů cestování autem a vydejte se do práce hromadnou dopravou nebo pěšky. vaše peněženka vám poděkuje a pohybem prospějete i svému zdraví. 

Jídlo si udělejte doma

Pokud jste zvyklí objednávat pokrmy přes dovážkové služby a chodit do restaurací, vězte, že přípravou jídla doma ušetříte v řádech tisíců. Neznamená to ale, že byste se měli odbývat nekvalitními surovinami. Dobře si promyslete, co budete přes týden jíst, jaká jídla budete vařit, sepište si seznam a pak udělejte velký nákup. Dobře se ním ale najezte, abyste se vyhnuli impulzivnímu skupování nepotřebných potravin. Jídlo z restaurace si můžete dopřát po náročném týdnu třeba za odměnu, abyste jej přestali vnímat jako každodennost.

Zkroťte svoje zlozvyky

Cigarety a alkohol se vkrádají do rozpočtu víc, než si uvědomujeme. Částky, které se zdají být poměrně drobné, se za měsíc nasčítají, už jen proto, že je těžké zmíněné látky omezit. Zkuste ale otestovat pevnou vůli a se svými drahými návyky se alespoň uskromnit. Zkrocení těchto výdajů pocítíte na svém účtě téměř ihned.

Předpokládaná útrata na osobu 7 213 Kč je téměř o 400 Kč vyšší ve srovnání se stejným obdobím loni (foto: Pixabay)

Cestujte levněji 

Jestliže jste dovolenou ještě nekoupili, poohlédněte se po zájezdech last minute a využijte portálů se srovnávači cen. Budete překvapení, jak levné jízdenky, letenky či ubytování se dá sehnat na poslední chvíli. Není sice garantované, že si vyberete svou vysněnou destinaci, ale třeba se zrovna na vás usměje štěstí, nebo díky tomu naopak objevíte úplně nová místa. 

Odkládejte drobné

Zbylo vám pár korun z nákupu? Máte na účtě pár stovek, které můžete postrádat? Ať už po staru, fyzicky do prasátka, nebo raději virtuálně na účet – odkládejte malé částky. Nemusíte si nutně zakládat spořící konta, kam každý měsíc vložíte několik tisíc, na dovolené se budou hodit i drobné. Vytvořte si plán a cílovou částku, ušetřete si například desetikorunu denně nebo stovku týdně, co vám váš rozpočet dovolí. Nenašetříte tak nejspíš na hotel ani na plavbu zaoceánskou lodí s all inclusive, ale dopřejete si díky tomu třeba o jednu luxusní večeři nebo o vstupenku do zábavního parku víc.

Zdroj: CzechTourism

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů