9.5 C
Prague
Úterý, 23 dubna 2024, 7:04
- Reklama -
DomůLifestyleNa co se zaměřit při výběru zahradní sekačky na trávu

Na co se zaměřit při výběru zahradní sekačky na trávu

Sekáte často trávu na velkých plochách, nebo pouze občas na menším pozemku? Jste fyzicky zdatní, práce vás baví, nebo je to spíše nutná povinnost? Máte prostory, kde sekačku skladovat? Tyto a další faktory jsou při výběru sekačky, tak aby dobře plnila svou funkci, zcela zásadní.

Velikost sečené plochy

Základním faktorem pro výběr sekačky na trávu je velikost plochy, pro kterou bude určena. „Pro menší plochy zcela postačí elektrická sekačka. Výhodou těchto sekaček je nižší hmotnost, snazší manipulace, minimální nároky na údržbu a příznivější pořizovací cena i provozní náklady. Na větší plochy je vhodnější zvolit benzínovou sekačku. Tyto sekačky zpravidla mají vyšší výkon než sekačky elektrické, nejsou závislé na přívodu elektřiny, a navíc bývají vybaveny řadou vylepšení, která usnadní práci. Alternativou k nim mohou ale být také akumulátorové sekačky. Pro sečení velké plochy nad cca 1200 m2 je pak nejvhodnější zvolit rider nebo zahradní traktor. Tyto stroje nabídnou nejen minimální námahu s maximálním pohodlím, ale také širší záběr, vyšší rychlost a objemnější koš než klasické sekačky,“ doporučuje expert sítě prodejen Hecht, Petr Tichý.

Podstatným rozdílem v komfortu práce na velké ploše může být také velikost sběrného koše na trávu nebo případně objem palivové nádrže u benzínového stroje – obojí předpokládá přerušení práce na nezbytnou dobu, a tím i celkové zpomalení.

Členitost terénu

„Pro členité plochy s množstvím stromů, keřů, záhonů nebo jiných překážek je vhodnější zvolit benzínovou nebo akumulátorovou sekačku na trávu s menším záběrem, případně některou ze sekaček s otočnými předními koly,“ říká Tichý.

Svažitost sečené plochy

I mírný sklon pozemku anebo nerovnosti mohou tlačení sekačky, zvláště je-li těžší anebo má naplněný koš, značně znepříjemnit. Pro tyto plochy se vyplatí investovat do sekačky skvalitnímpojezdem. Pojezdem jsou opatřeny vybrané modely jak benzínových, tak akumulátorových i elektrických sekaček.

Výběr sekačky podle toho, jak často sečete

„Pokud sečete pravidelně, postačí vám sekačka s nižším krouticím momentem. Pro vyšší a hustší trávu a nepravidelné sečení jsou vhodné výkonnější benzínové modely s vysokým krouticím momentem. Ideální je také funkce bočního výhozu – díky kterému vám odpadne časté vysypávání koše, bohužel pak ale trávník nemůže plnit reprezentativní funkci,“ říká Tichý.

Dobrou alternativou u ploch do cca 1500 m2 také může být robotická sekačka na trávu, která ušetří dlouhé hodiny namáhavé práce. Sekačka v nastavených intervalech pravidelně vyráží sekat trávník a sama se vrací na nabíječku, kde si doplní energii. Je tichá, pohybuje se pouze ve vymezeném prostoru a nečiní jí potíže sekat i několikrát týdně. Sama přitom umí sečení odložit, pokud například prší. Díky pravidelnému sečení trávník nikdy nepřeroste.

Funkce mulčování

Vybrané modely sekaček také umožňují tzv. mulčování. Při tomto režimu sečení jsou uzavřeny vyhazovací otvory šasi a sečená tráva je speciálními noži zpracovávána na mulč. Běžné nože sekaček jsou svou konstrukcí určeny k odseknutí a rychlému odhození trávy do koše tak, aby se prostor nože pod šasi co nejrychleji uvolnil a vyhazovací otvor nehltil. Oproti tomu mulčovací nože mají složitější tvarování, po uzavření vyhazovacích otvorů pod šasi způsobují specifické proudění vzduchu. Díky tomu odseknutá tráva není odhozena, ale je proudem vzduchu vířena před ostří nože, dokud není posekána na malé části. Takto jemně posekaná tráva pak volně propadne ke kořenům trávníku, kde velice rychle tleje a působí jako přirozené hnojivo. Právě díky jemnému posekání tento mulč nezpůsobuje plstnatění, naopak zadržuje v půdě vlhkost a prospívá kvalitnímu trávníku. Tuto funkci nabízí řada benzínových, elektrických i akumulátorových sekaček, ale přirozeně ji plní i robotické sekačky.

„Při sečení robotickými sekačkami trávník nikdy nepřeroste, navíc při sečení netrpí šokem. Drobné odseknuté kousky působí jako mulč a trávník hnojí. Trávník lépe prospívá, houstne a nezasychá tolik, jako při sečení klasickou rotační sekačkou,“ vysvětluje odborník.

Fyzická dispozice obsluhy

Pokud se předpokládá, že sekačku bude obsluhovat fyzicky méně zdatná osoba, je na místě zvolit stroj s co nejsnazší obsluhou. Tento požadavek splňuje např. elektrická či akumulátorová sekačka nebo benzínová s elektrickým startérem, kde je třeba ke spuštění motoru pouze stisknout spínací tlačítko. Vhodné je také posoudit objem koše na trávu – čím je koš větší, tím je pak namáhavější manipulace s ním při jeho naplnění.

Možnosti uskladnění

Pokud máte omezenou velikost skladovacích prostor, zaměřte se při výběru na ty stroje, které nabízejí možnost snadného složení rukojetí do skladovací polohy nebo skladování ve vertikální poloze,“ uzavírá Petr Tichý.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů