4 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůOsobnostiJak se správně starat o psí klouby? Pomůže i rehabilitace, radí veterinářka

Jak se správně starat o psí klouby? Pomůže i rehabilitace, radí veterinářka

Tak jako se my dožíváme stále vyššího věku, přibývá i psích seniorů. Umožňuje to kombinace vysoké životní úrovně a stále modernější humánní i veterinární medicíny. V našich očích jsou ale psí mazlíčci věčnými štěňaty a jejich přibývající léta si neradi připouštíme. Jednou nicméně přijde den, kdy si všimneme obtížnějšího vstávání, kulhání nebo pomalejší chůze. Může to znamenat, že náš psí člen rodiny má první známky osteoartritidy neboli artrózy.

Jak se u psů projevuje artróza?

Artróza je označení pro degenerativní změny, které mohou být důsledkem některých vývojových onemocnění, například dysplazií kloubů. „Bývají i následkem poranění nebo zánětu kloubních struktur. V artrózou postiženém kloubu ubývá kloubní chrupavka, bytní kostní tkáň tam, kde mají být hladké kloubní plochy. Rozvíjí se zánět, bolest a otok. Bez léčby se obtíže postupně zhoršují. Předchází jí důkladné klinické vyšetření a rentgenologická diagnostika. Osteoartritidu nemůžeme zcela vyléčit, ale můžeme našim zvířecím pacientům zmírnit její rozvoj a bolestivé projevy,“ říká MVDr. Michaela Riedlová.

Hlídejte tělesnou hmotnost mazlíčka

Pro psa či kočku s postiženými klouby je udržování ideální tělesné hmotnosti velmi důležité. Nadváha kloubní struktury nadměrně zatěžuje, a to urychluje progresi patologických změn. Je-li u Vašeho zvířecího miláčka potřeba tělesnou hmotnost snížit, ideální je redukce 1 až 2% váhy týdně do dosažení optimální hodnoty. Pamatujte, že do denního kalorického příjmu počítáme i pamlsky.

Výživa a nutriční doplňky

„Kloubní výživa dodává organismu vysoké množství glukosaminu a chondroitin sulfátu jako látek pro tvorbu tkáňových struktur chrupavky. Stejně tak bývají její součástí omega 3 mastné kyseliny, kolagen, kyselina hyaluronová a MSM. Můžeme je buď dodávat jako doplněk krmné dávky v podobě vhodných doplňků stravy, nebo mohou být už součástí kvalitního krmiva,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Kontrolujte pohyb u (starších) psů

Některé druhy pohybových aktivit, jako je běh nebo skákání, mohou mít z důvodu vysokých nároků na kloubní struktury negativní dopad na jejich funkce a způsobují zhoršení projevů artrózy. Proto by měly být pohybové aktivity pod kontrolou, tedy například častější, ale kratší procházky na vodítku. Pravidelný pohyb ve vhodné míře pomáhá novotvorbě svalových vláken a v důsledku tak podpoří lepší stabilitu kloubů.

I psi mohou na rehabilitaci

„Součástí rehabilitace je řada pohybových cvičení, fyzioterapeutická cvičení a aquaterapie (běžecký pás pod vodou, plavání). Tyto metody pomáhají zlepšit pohyblivost kloubů, navýšit svalovou hmotu a zlepšit pohybovou vytrvalost. Mezi další doplňkové léčebné metody patří například akupunktura, laserová terapie nebo magnetoterapie. Zejména fyzioterapie má v managementu artrózy své místo, zatím ale jejímu širokému využití brání nedostatek specializovaných fyzioterapeutů,“ vysvětluje veterinářka.

Léčba kloubů

Pokud se klinické příznaky artrózy stanou každodenní součástí života psa, nastane čas začít zvažovat podávání protizánětlivých léků. Ty mají také výrazný analgetický efekt. „Můžeme začít přírodní alternativou, jako je konopný kanabidiol – CDB. Dalším stupněm jsou pak tzv. nesteroidní protizánětlivé léky. Z humánní medicíny sem patří například paracetamol nebo ibuprofen. Pozor, tyhle léky z domácí lékárničky v žádném případě svému psovi nedávejte, můžete mu způsobit vážné zdravotní problémy! Podávání této skupiny léčiv patří vždy do rukou veterinárního lékaře,“ dodává MVDr. Michaela Riedlová.

Budete-li se svému psímu seniorovi věnovat při řešení jeho kloubního onemocnění, prožije s Vámi mnohem více spokojených a radostných dní bez bolesti.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů