5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůLifestyleKdyž pejska bolí zuby: Jak postupovat při zubních problémech psů?

Když pejska bolí zuby: Jak postupovat při zubních problémech psů?

Zubní problémy se nevyhýbají ani zvířatům. Každého druhého psa alespoň jednou za život potrápí bolesti zubů. Mezi nejčastější důvody patří záněty dásní a zubní kámen. O zuby psa je důležité pečovat již od útlého věku, předejdete tak mnoha problémům.

Zubní potíže svého psa rozhodně nepřehlížejte. Jednak mu způsobují bolest a za druhé se často jedná o zánětlivé procesy, které dlouhodobě zatěžují imunitní systém a mohou způsobit další vnitřní onemocnění – srdce, ledvin nebo jater.

Nebojte se pasty a kartáčku

Už odmala je dobré naučit psa na zubní kartáček a pastu. Dobré jsou ty s obsahem enzymů, které narušují vzniklý plak; ale určitě psovi nedávejte svoji zubní pastu, může obsahovat přírodní sladidla, která jsou pro něj jedovatá – sáhněte po speciální pastě pro psy. Jenže ne vždy máme zvíře od štěněte, a ne každý pes, ba ani majitel, má trpělivost s pravidelným čištěním zubů.

„V ten moment na řadu přichází funkční pamlsky na zuby, které odstraňují zubní plak a zmírňují tvorbu zubního kamene. Třeba fit kostičky vyrobení lisováním zastudena, takový „sušený BARF“, slouží jako pamlsek i dentální pomůcka. Funkční pamlsky na zuby může mít pes k dispozici každý den, ale nezapomeňte pak snížit o kousek denní dávku krmiva, aby pejsek netloustl,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Psi netrápí zubní kazy, ale…

Pejsci mají na rozdíl od lidí to štěstí, že je tolik netrápí zubní kazy, ale bohatě si to vyberou nadměrnou tvorbou zubního plaku, který vede k tvorbě zubního kamene. Jedná se o mineralizovaný zubní plak, který sám o sobě ještě není onemocněním, spíše kosmetickou vadou. Bez ohledu na stupeň mineralizace je však zubní kámen u psa jednou z příčin rozvoje zánětů dásní. A to už je problém, který pes pocítí.

Varovné signály, že zuby nejsou v pořádku

Zpočátku nejčastěji díky nepříjemnému zápachu z tlamy, které způsobují bakterie nacházející se v okolí poničeného zubu. Dalším příznakem může být nadměrné slintání, přežvykování naprázdno, problémy s příjmem potravy až nechutenství, k těm extrémním patří viklání až vypadávání zubů.

I bez zubů může pejsek jíst granule

Dojde-li u pejska k závažnému a onemocnění zubů, tak může dojít i na trhání zubů. Naštěstí se nemusíte bát, že by pejsek nebyl schopný sníst svoji běžnou potravu, a vy tak budete odsouzeni k doživotní přípravě kašovité stravy. Pejskovy dásně se časem přizpůsobí i ke konzumaci granulí. Pro větší pohodlí zvířete je můžete předem trochu namočit ve vodě.

Na přechodné stádium hojení po vytržení zubů můžete zvolit měkčí potravu – konzervy, B.A.R.F. syrové maso nebo omáčky pro psy, kterými můžete oblíbené granule změkčit. Jako svačinku, kterou pejsek snadno slupne a zároveň mu posílí imunitu a tím i hojivé procesy v těle, můžete použít i jogurt pro psy.

Zdroj: Yoggies.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů