5.5 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůOsobnostiTěžba na asteroidech: sci-fi z filmu, nebo realita zítřka?

Těžba na asteroidech: sci-fi z filmu, nebo realita zítřka?

Na Netflixový hit „Don‘t look up“ (v češtině K zemi hleď!) se můžeme dívat všelijak – jako na zábavnou agitku, více či méně povedené sci-fi, alegorii k současné společenské i politické debatě o klimatické krizi nebo jako na sofistikovanější Armageddon.

Jedno ale musím tvůrcům nechat, povedlo se jim oživit debatu na mnoho zdánlivě nesouvisejících témat, která různými vědeckými a politickými kruhy probublávají již poměrně dlouho. Jak se na toto téma dívá poslanec Evropského parlamentu a místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa?

Můžeme těžit na asteroidech, čeká tam na nás lehce dosažitelné a v mnoha směrech úžasné nerostné bohatství?
Pokud totiž odhlédneme od zcela očividné alegorie na klimatickou krizi, zůstává ve filmu například téma planetární obrany (pokud vás téma zajímá, dejte si třeba tohle video) nebo právě těžby surovin ve vesmíru. Jak se nejrůznější kritické suroviny, mezi které patří například některé vzácné kovy, stávají čím dál vzácnější a jejich těžba náročnější, začínají se státy, ale i soukromé firmy poohlížet po alternativách. Ostatně, o těžbě kritických surovin a nové evropské legislativě jsem psal zde. A čím dál více obracejí, obrazně i doslova, oči vzhůru. Někteří jsou pevně přesvědčeni, že by se mohlo jednat o velice výnosný byznys.

Jsme technicky i společensky připraveni?
Teoreticky zní těžba na asteroidech jako výborný a s patřičným vybavením relativně přímočarý úkol. Lákadlem jsou hlavně planetky bohaté na vzácné kovy, jako například zlato, kobalt, železo, mangan, nikl, palladium, platina či wolfram, ale také pozůstatky kometbohatých na vodu.

A tyto zdroje pak dopravit zpět na Zemi?
Ano. Zde se nám hodí třeba při výrobě mobilních telefonů a jiné elektroniky, jednou z možností je i zachytit celý asteroid a nasměrovat jej na oběžnou dráhu Země. To s sebou samozřejmě nese poměrně velké bezpečnostní riziko – nikdo nechce, aby drobnou chybou poslal asteroid na kolizní dráhu s naší rodnou planetou.

Jiná možnost neexistuje?
Nebo z vytěžených pokladů můžeme přímo na místě postavit sondy či vesmírné stanice, led z komet je pak možno zpracovat na palivo, a vytvořit tak jakési vesmírné sklady pohonných hmot pro průzkum vzdálených částí sluneční soustavy. Jak ale asi tušíte, nebude to tak jednoduché a máme před sebou ještě dlouhou cestu.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů