6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 6:04
- Reklama -
DomůLifestyleS jizvičkami po akné se můžete vypořádat i doma. Dermatoložka Macková radí,...

S jizvičkami po akné se můžete vypořádat i doma. Dermatoložka Macková radí, jak na to

Akné trápí mnoho lidí nejen v pubertě, ale také v dospělosti. Po jeho vymizení si ale občas lidé nesou nehezkou památku v podobě malých jizviček. Ty mohou být především na obličeji velkým estetickým problém. Naštěstí existují cesty, kterými se s nepěknými následky akné můžeme efektivně vypořádat.

Porušením integrity kůže se aktivuje proces hojení, jehož součástí je i vznik jizev. „Pokud je poškozena nejsvrchnější vrstva kůže, tak jizvy nevznikají.  Důsledkem poškození hlubších vrstev je pak tvorba jizev,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Zuzana Macková.

Nejčastějším typem jizvy po akné jsou vtažené jizvičky pod úrovní okolité kůže, tzv. atrofické jizvy. K jejich ošetření jsou vhodné procedury stimulují produkci kolagenu. Dalším typem jsou jizvy hypertofické. Ty jsou tužší a vyvýšené nad okolní kůži. Komplikací hojení je vznik keloidních jizev, které často způsobují obtíže, jako je svědění, pnutí a bolest.“

Pozor na abrazivní produkty

Úplně se vyvarovat jizev po akné nelze, intenzitu jizviček můžeme ale zmírnit. „Důležité je dávat si pozor, aby se akné „nerozrůstalo“, tzn. dodržovat především důkladnou hygienu –  nedotýkat se obličeje nemytýma rukama, aby se akné nerozneslo. Zásadní v prevenci tvorby jizev je odolat pokušení zasahovat do pupínků či komedonů. Neodborné vymačkávání může vést k vzniku infekce v ráně a také k zvýšení riziku vzniku jizev,“ varuje doktorka Zuzana Macková.

Vhodné je také používat prostředky s antiseptickým složením. Dalším způsobem, jak si můžeme přivodit jizvičky na tváři, je i každodenní používání abrazivních prostředků (peelingů), které mohou citlivou pleť podráždit.

Kyselina salicylová na pomoc

Na narušenou pleť po akné mají dobrý vliv i prostředky s obsahem kyseliny salicylové. Ta pomáhá odstraňovat nečistoty, odumřelé kožní buňky, které vedou k akné, a zároveň je vhodná k snížení zarudnutí i výskytu jizviček. Kyselina salicylová je dobrý doplněk ke každodenní péči o problematickou pokožku.

Domácí masáž

Pokožka je v místě jizev na dotek hrubší a lehce se vysuší. „Pomáhá masáž v kombinací s hydratačním krémem či vhodným pleťovým olejem. Pravidelnou masáží dochází ke zlepšení cirkulace krve, a tím ke zlepšení pružnosti zjizvené tkáně. Pokud jde o jizvu hypertrofickou, je vhodná silnější tlaková masáž. Na několik sekund jizvu stiskneme a poté zase uvolníme. Nutná je ale pravidelnost a trpělivost,“ říká dermatoložka MUDr. Zuzana Macková z Perfect Clinic.

U rozsáhlejší formy akné je nezbytné včas navštívit dermatologa, který doporučí vhodnou léčbu a doplňkovou kosmetiku. Léčba jizev po akné je komplexní proces. „Vhodné je proto k dosažení toho nejlepšího možného efektu kombinace jednotlivých metod, kterou dermatolog dokáže nastavit.“

Definitivní odstranění neexistuje

Jizvy bohužel nelze definitivně odstranit, ale naštěstí existuje několik možností, jak výrazně zlepšit jejich vzhled a strukturu:

Na jizvy, které nejsou vystouplé, se hodí chemický peeling. „Jedná se o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruují vrstvy kůže určité hloubky, a tím následná regenerace epidermis a určité části dermis vede ke stimulaci tvorby kolagenu v dolních vrstvách kůže a minimalizuje povrchové nedostatky na pleti.“ 

  • Laser na pomoc – Na pigmentové skvrny nebo jizvičky lze provést resurfacing za pomoci CO2 laseru. Díky němu dochází v hluboké vrstvě kůže k obnovení tvorby kolagenních vláken. Pleť se postupem času vypíná, jizvy se vyrovnávají a vzhled postižené kůže se výrazně zlepšuje.
  • Ošetření pomocí mikrojehliček – Microneedling (mikrojehličkování) je formou moderní mezoterapie. Využívá kombinaci aplikace regeneračních látek (aktivní séra na bázi kyseliny hyaluronové, obohacené o podpůrné látky) přímo na pokožku a její následné narušení pomocí velmi jemných mikrojehliček. Tato metoda snižuje viditelnost jizev a také vyřeší zvýšenou pigmentaci.
  • Jizvy po akné lze také ošetřit injekcemi – Pro hlubší propadlé jizvy je vhodné ošetření pomocí injekční aplikací kyseliny hyaluronové, díky kterému se propadlinky krásně vyplní. Pro vyvýšené a keloidní jizvy je vhodnou metodou injekční aplikace kortikoidů. Díky nim se jizva změkčí, sníží a je méně viditelná.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů